Istoricul Parohiei Poiana Șcheii

Istorie Ianuarie 20, 2013

Parohia Sfinţii împăraţi "Constantin şi Elena", Satul Poiana Şcheii, se află la 5 km nord de comuna Şcheia şi la 40 km faţă de Iaşi.

Biserica este aşezată în mijlocul satului şi are ca patroni şi ocrotitori pe Sfinţii împăraţi "Constantin şi mama sa Elena". Preoţii care au avut un rol determinant în construirea bisericii sunt: Pr. Cătălin Burlacu şi Pr. Constantin Timofte.

Istoricul Bisericii: înainte nu a fost biserică în satul Poiana Şcheii, ci a fost o clopotniţă de scândură de lemn, căptuşită cu PFL laminat. La dorinţa credincioşilor de a avea şi ei o bisericuţa au adăugat la această clopotniţă un mic altar din piatră şi lut. Părintele Cătălin Burlacu a suplinit parohia Sfinţii împăraţi Constantin şi mama sa Elena între anii 1996-1998 şi împreună cu credincioşii au construit temelia şi pereţii bisericii. Părintele Constantin Timofte a suplinit biserica între 1998 şi 2005, a acoperit biserica, a finisat-o interior şi exterior şi punând catapeteasma bisericii. între anii 2005-2008, biserica a fost finalizată de părintele Cătălin Burlacu pictând-o, punând parchetul, mărind Sfânta Masă şi vopsind tabla bisericii. Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 29 august 2008. în prezent, parohia este păstorită de preot Moisă Dan-Constantin, din anul 2011, luna decembrie.